Rogier Kappers

Nederland / The Netherlands

2020 – de Glazendraaier

Waarom is het glasorgel, razend populair in de 18e en 19e eeuw, bijna van de aardbodem verdwenen? Het verhaal gaat dat de ijle hypnotiserende klank van zingend glas je in trance of hypnose kan brengen. Er zouden zelfs mensen gek geworden zijn… Glasorgels zijn niet te koop. Daarom bouwde Rogier Kappers zijn eigen glasorgel, in een bakfiets. Hiermee zwerft hij door stad en land, duikt op op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen – van Bach tot Brel – op zingend glas.

Why has the glass organ, an instrument that was very popular in the 18th and 19th centrury, almost dissapeared from the buttom of the earth? It is a story about the hypnotic sound of the singing glass that can hypnotise you. Some people would even become mad. Rogier Kappers built his own glass organ in a cargo bike because glass organs aren’t for sale. With his cargo bike he roams trough cities and countries. He shows up at street corners, festivals, village squares and enchants his public with old and new songs on the glass organ. The songs genre variets from Bach till Brel.

Website

Categorieën:Uncategorized