Rogier Kappers

Nederland/The Netherlands

2021 – de Glazendraaier

Waarom is het glasorgel, razend populair in de 18e en 19e eeuw, bijna van de aardbodem verdwenen? Het verhaal gaat dat de ijle hypnotiserende klank van zingend glas je in trance of hypnose kan brengen. Er zouden zelfs mensen gek geworden zijn… Glasorgels zijn niet te koop. Daarom bouwde Rogier Kappers zijn eigen glasorgel, in een bakfiets. Hiermee zwerft hij door stad en land, verschijnt op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen – van Bach tot Brel – op zingend glas.

Singing Glasses
Why did the glass organ, extremely popular in the 18th and 19th century, almost completely disappear from the globe? The story goes that the thin, hypnotic sound of the singing glasses can bring about a state of trance. Some people would even have gone insane…Rogier Kappers, the Glass Grinder, collected hundreds of cognac-, wine-, beer-, champagne and port glasses, and built the only glass organ of the Netherlands. On his transport bike, he rambles around, showing up on street corners, village squares and festivals. He recounts the story of glass music, and enchants his audiences with old and new songs – from Bach, Beatles and Brel – on the singing glasses.

Website

Categorieën:Uncategorized