Glazendraaier – Rogier Kappers

Nederland/The Netherlands

2022 – Glazendraaier

De Glazendraaier introduceert zichzelf en vertelt dat hij als jongetjes al gefascineerd was door zingende glazen. Hij begint langzaam over de grondtoon heen te spelen. De klank van zingend glas is ijl, hypnotiserend, en betovert onmiddellijk het publiek. Van hieruit ontspint zich het optreden. De Glazendraaier speelt nummers/ composities, en vertelt tussendoor over zijn ontdekkingsreis op glas: Waarom hangt er zo’n geheimzinnige sfeer rond het glasorgel en waarom is het eens zo populaire instrument in onbruik geraakt? Hoe is hij begonnen? Hoe maak je een glasorgel, welk soorten glazen zingen het best? Welke muziek is mooi op glas etc. Welke muziek de Glazendraaier speelt laat hij mede afhangen van de entourage, en de sfeer onder het publiek. Zijn repertoire bestaat o.a. uit Beatles, Bach, Brel, Abba, Gerschwin en Schubert. Ook evergreens als Summertime en House of the Rising Sun staan op het repertoire. Speciale plek is er voor de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens muziek mensen vaak zeer direct raakt, ook al kennen ze het niet.

Why is the glass organ, an instrument that was very popular in the 18th and 19th centrury, almost dissapeared from the buttom of the earth? It is a story about the hypnotic sound of the singing glass that can hypnotise you. Some people would even become mad. Rogier Kappers built his own glass organ in a cargo bike because glass organs aren’t for sale. With his cargo bike he roams trough cities and countries. He shows up at street corners, festivals, village squares and enchants his public with old and new songs on the glass organ. The songs genre variets from Bach till Brel.

Website

Categorieën:Uncategorized