Bouwjaar ’84 & Beeldjutters

Bouwjaar ’84 doet aan smeltkroezen. Het is een interdisciplinair performance collectief waarin dans, muziek, visuals, design en theater één geheel vormen. Daarnaast hebben ze een heus theater in Tilburg bij elkaar gejut. Bouwjaar ‘84 houdt van rauwe poëtische beelden, gecreëerd door live performers, die als een totaalbeleving met de locatie versmelten.

Beeldjutters gebruiken videoprojecties om surrealistische beelden over de bestaande omgeving te leggen. Hun projecten houden vaak het midden tussen locatietheater en een kunstinstallatie. Geheime gebeurtenissen, waarbij de omgeving ineens bevolkt blijkt door eigenaardige figuren.

Koningin van één Nacht was van 7 t/m 17 mei 2015 iedere dag te zien op SHINE festival in Den Bosch, en zal in 2016 te zien zijn op GLOW festival in Eindhoven. Dit keer als onderdeel van een drietal installaties, die elk een moderne interpretatie geven van Bosch’ Tuin der Lusten. Koningin van één Nacht is een ‘levend landmark’ in de vorm van een reusachtige bloem. Iedere avond komt de Koningin éénmaal tot bloei tijdens een allesomvattende performance mix van dans, visuals (videomapping) en theater.

De performance en lichtprojecties zijn gebaseerd het middelste paneel van de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Een paneel
dat gaat over extravagante schoonheid en extreme verleiding in de meest bizarre en surrealistische situaties. Onder een poëtisch en geestverruimend beeldend schouwspel ligt een dubbele laag; zijn we doorgeslagen in het spel van verlangen, verleiding en bevrediging of is dit juist de kleur in ons leven? De Koningin van één Nacht doet haar naam eer aan en trekt zich na deze performance weer terug; de bloembladeren sluiten, het unieke moment is voorbij.

Advertenties