Compañia de circo eia

‘Espera’ heeft in het Spaans drie verschillende betekenissen die allen met het begrip tijd te maken hebben: het refereert aan wachten, hopen en verwachten. De voorstelling toont vanuit een menselijk perspectief het verstrijken van de tijd, die onvermijdelijk is en lijkt op het ritme van de natuur: ieder seizoen wordt door een ander seizoen gevolgd, het leven wordt even op pauze gezet om daarna weer opnieuw te beginnen. Geïnspireerd door de archetypen van de collectieve verbeelding van de mens, zoeken de twee artiesten naar manieren om de huidige taal van acrobatisch onderzoek te combineren met een meer tijdelijk taal van tradities en rituelen. Het resultaat is een circusvoorstelling waarin het publiek wordt uitgenodigd om hun angsten, hoop en hun verwachtingen in een intieme omgeving te delen; een artistieke ceremonie waarvan iedereen deel uit maakt. Vertrouwen kan echt een verschil maken. Het publiek beleeft via ‘Espera’ een ceremonie waarin de kwetsbaarheid van het uit balans zijn veranderd in een tijdloze wals.

Compañia de circo eia

Celso Pereira en Francesca Lissia zijn medeoprichters van de circus compagnie ‘eia’ en makers en spelers in verschillende voorstellingen als ‘Capas’ en ‘Here begins the story’. Na hun studie bij Carampa, circusschool in Madrid en Doch, Universiteit van Circus in Stockholm, hebben ze zich gefocust op de ontwikkeling van een persoonlijke benadering van acrobatiek, om een techniek te transformeren naar een taal die met het publiek communiceert.

De afgelopen jaren reisden ze duizenden kilometers voor een bescheiden tournee van ongeveer 50 optredens per jaar. Voor de toekomst zijn ze daarom bezig om voorstellingen te creëren die zowel in de festivals kunnen spelen, alsook in eigen beheer in kleine omliggende steden. Op deze manier verwachten ze op een meer duurzame manier te kunnen werken, zowel economisch als ecologisch,
en het hedendaagse circus te introduceren als een kunstvorm en een ‘way of life’ in de maatschappij en de kleine steden in het bijzonder. Voor de creatie van ‘Espera’ werden Celso en Francesca geïnspireerd door de behoefte van de mens om iets gemeenschappelijks te delen. Het verstrijken van de tijd kan hoop, angst en andere emoties naar de oppervlakte brengen, binnen een
passende sfeer kunnen deze emoties worden gekalmeerd, vergroot, versterkt of gewoon worden gedeeld. Het doel is immers dat iedereen zich welkom en uitgenodigd voelt voor een intieme reis.

Advertenties